Funkcja trygonometryczna
edeas: Określ liczbę rozwiązań równania. Sprawdź odpowiedź na kalkulatorze graficznym. Jeżeli to
możliwe, podaj rozwiązanie równania.
Mogłby mnie ktos naprowadzic jak to rozwaizac?
cosx=x2 +1
sinx=−x2 −2x −2
tgx=x
sinx=x3
4 sty 20:57
Godzio:
cosx = x2 + 1,
cosx ∊ <−1,1> Zatem rozwiązanie istnieje dla x = 0, dla pozostałych x mamy sprzeczność
sinx = −(x − 1)2 ⇒ −(x − 1)2 ≤ 0 dla x ∊ R, zatem rozwiązanie istnieje gdy:
−(x − 1)2 ≥ − 1
⇒ (x − 1)2 ≤ 1 ⇒ (x − 2)x ≤ 0 ⇒ x ∊ <0,2> −− dla tych x istnieje rozwiązanie, z tym, że dla x
= 0 i x = 2 otrzymamy TYLKO jedno rozwiązanie, dla x ∊ (0,2) otrzymamy 2 rozwiązania
sinx = x3 analogicznie próbuj,
4 sty 21:09
zygi: w ksiazce jest ze dla tego sinx=−x2−2x−2 jest brak rozwiazania
4 sty 21:18