pochodna
jas: Problem z porównaniem do zera pochodnej funkcji (badam przebieg)
| | ln(x+1) | |
f(x)= |
| pochodna wyliczona |
| | x−3 | |
| x−3−(x+1)*ln(x+1) | |
| teraz jak to porównać do zera skoro w liczniku nie ma |
| (x−3)2(x+1) | |
postaci iloczynowej ?
4 sty 20:52
jas:
4 sty 21:15
jas: zero pomysłów? Nikt ?
4 sty 21:39
jas: a moze tak biore licznik
x−3−(x+1)ln(x+1)=0
e
x−3x+1=x+1
e
x−3x+1−x+1=0
i tez nie wiem co dalej pewnie to nigdy nie przyjmuje wartosci dodatnich ale jak to pokazac ?
4 sty 21:56
jas: 12x−(14x7+4x3)−(14x3−5x7)
4 sty 22:15
jas: nowy jas co to ma być ?
4 sty 22:18
ols:
4 sty 22:20