proste o rownaniach
KASKA: Proste o równaniach y=−9−1 i y=a2x+5 są prostopadłe. Wyznacz liczbę a.
−9 *a2=−1
moje pytanie brzmi skad te −1 ?
4 sty 20:24
KASKA: tam jest y=−9x−1
4 sty 20:25
Basiek: No, warunek prostopadłości dwóch prostych o współczynnikach kierunkowych a1 i a2
a1 * a2 =−1
4 sty 20:26
Tragos: dwie proste o równaniach
m: y = a
1x + b
1
l: y = a
2x + b
2
są prostopadłe, wówczas, gdy
a
1 * a
2 = −1
tak jest i z tym trza się pogodzić
4 sty 20:27
KASKA: aha nie wiedzialam ze jest taki wzor
4 sty 20:32
Piotrek: proste prostopadłe: JA to sobie zapamietałem w ten sposób: Liczbe a należy odwrócic czyli np
a=2
| | 2 | | 2 | |
więc |
| i dodatkowo przeciwną czyli: − |
| . |
| | 1 | | 1 | |
4 sty 20:37