matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
osrosłup
sara:
ktos pomoze
dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny o wszystkich krawedziach rownych 9. Wyznacz dłygosc wysokosci tego ostrosłupa.
4 sty 20:20
dero2005:
a = l = 9
a
√
3
9
√
3
h
p
=
=
2
2
h =
√
l
2
− (
2
3
h
p
)
2
=
√
9
2
− (3
√
3
)
2
=
√
81−27
=
√
54
= 3
√
6
4 sty 22:05