Ramka
ZadanieNaSzóstkę: Obwód prostokąta wynosi 30 cm. Wewnątrz prostokąta narysowano prostokąt, którego boki są
odpowiednio równoległe do boków danego prostokąta i odległe od nich o 3 cm. Oblicz pole
powstałej ramki.
4 sty 20:09
Rafał: 1)duży prostokąt:
1bok: x
2bok: y
obwód: 2x+2y
pole: xy
2)mały prostokąt:
1bok: −3−3+x = x−6
2bok: −3−3+y = y−6
obwód: suma 2razy(1bok) dodać 2razy(2bok)
zatem 2(y−6)+2(x−6) = 2y−12+2x−12 = 2x+2y−24
pole: iloczyn(1bok) razy (2bok)
zatem (y−6)(x−6) = xy−6x−6y+36
3)pole ramki(ramkę oznaczmy jako r):
pole ramki policzymy gdy od pola dużego prostokąta odejmniejmy
pole mniejszego prostokąta
zatem pr(pole ramki)= xy−(xy−6x−6y+36)
pr = xy−xy+6x+6x−36
pr = 6x+6y−36
pr = 6(x+y)−36
4)znalezienie niewiadomej(x+y)
do znalezienia pola ramki brakuje nam jedyne znalezienia
niewiadomej(x+y) z podpunktu pierwszego mamy zależność, że
obwód to 2x+2y. znamy długość obwodu podaną w zadaniu wynosi ona
30cm. podstawiamy zatem do obwodu
obwód=2x+2y
30=2x+2y /:2
15=x+y
x+y=15 (odnaleźliśmy szukaną niewiadomą)
5)obliczenie pola ramki
podstawiamy znalezioną niewiadomą z podpunktu czwartego do równania
pola ramki z podpunktu trzeciego
zatem
pr = 6(x+y)−16
pr = 6(15)−16
pr = 54cm2
4 sty 20:21
4 sty 20:47