szklanka-walec
Adrianna: W szklance, mającej kształt walca, stosunek promienia podstawy do długości jego wysokości jest
równy √33. Szklankę tę napełniono do pełna wodą, a następnie przechylono o kąt
300. Oblicz jaka część wody wylała się ze szklanki.
4 sty 19:43
Adrianna: halooo? nikt sie nie podejmie? Nie wiem od czego zacząć.
rh= √33
3r=√3h
r=√3h3
V=πr2h
v=hπ(√3h3)2
v=h3π3
4 sty 20:14
dero2005:
h = r
√3
objętość szklanki
V
s = πr
2*h = πr
2*r
√3 = πr
3√3
objetość wody wylanej
| | πr3 | |
Vw = πr2*x = πr2*r2 = |
|
|
| | 2 | |
Jaka część wody wylała się
4 sty 20:38
analny_dewastator: witam dero2005, x/r to tangens a nie sinus
14 mar 11:19