dynamika
selena: Samochód o masie m = 1000 kg wjeżdża na mostek z prędkością v = 72 km/h. Zbadać, jaka siła
działa na mostek, gdy samochód przejeżdża przez jego środek w przypadku: a) gdy mostek jest
wypukły, przy czym promień krzywizny R = 50 m; b) gdy mostek jest wklęsły, a promień krzywizny
jest taki sam.
4 sty 18:56
4 sty 19:17
hwdtel i Zen64 i pszczólka:
w ruchu po okręgu występuje siła dośrodkowa(odśrodkowa) F=mv2R
gdy mostek jest wypukły samochód działa na niego siłą swego ciężaru (P=mg)−F
gdy mostek jest wklęsły samochód działa na niego siłą P+F
Stare zagadnienie,doskonale znane budowniczym mostów,a zapewne także
np:K Hołowczycowi−Ibiszowi,czy A Małyszowi−Suzinowi słynnym "dakarowcą"
4 sty 20:53