zxc
julia: | | 4x−5 | |
dana jest funkcja f , opisana wzorem f (x)= |
| |
| | 3−x | |
a) wyznacz dziedzine funkcji f
| | 5 | |
b) oblicz argument, dla ktorego wartosc funkcji f wynosi (− |
| ) |
| | 2 | |
c) oblicz wartosc funkcji f dla argumentu √5 i podaj te wartosci w postaci a+b√c ,gdzie a,b,c
sa liczbami wymiernymi i c >0
| | 4x | |
d)dla jakiego argumentu funkcja f oraz g o wzorze g(x)= |
| gdzie x≠1, przyjmuja ta sama |
| | 1−x | |
wartosc?
4 sty 18:51
Krzysiek: a) 3−x≠0
c)x=
√5
d) porównaj obie funkcję i wyznacz x
4 sty 18:53
Aga: a) mianownik nie może być równy 0 tzn.
3−x≠0
x≠3
Inaczej D=R−{3}.
4 sty 18:54
julia: x= −0,5
4 sty 19:05
julia: podpunkt c? zrobi ktos?
4 sty 19:14
Krzysiek: a Ty nie mogłabyś zrobić? na pewno ktoś sprawdzi i poprawi (jeżeli trzeba będzie)
4 sty 19:16
julia: podpunkt c) wyszlo mi chyba zle
4 sty 20:56
4 sty 21:02
julia: czyli mialam blad z usunieciem pierwiastka z mianownika powinno byc tak
4 sty 21:10
julia: i mam zapisac w postaci a+b√c
czyli 1,25+7√5 ?
4 sty 21:14
4 sty 21:16
julia:
4 sty 21:19
kamilka123: w podpunkcie d) nie wiem jak je sie porownuje bo sa ulamki
4 sty 21:43
julia: wiec kto mi udzieli jakiegos znaku


?
co do ostatniego podpunktu d?
4 sty 21:44
julia: | | 5 | |
a w b nie wychodzi −0,5 tylko − |
| |
| | 3 | |
4 sty 21:45
Krzysiek: na krzyż mnożysz i niewiadome na jedną stronę przenosisz
4 sty 21:47
patrycja345: f(x)=g(x)
i na krzyz dzieki
5 sty 08:12
julia: ok teraz moge sobie policzyc
5 sty 08:13
julia: wynik wyszedl mi taki sam jak w podpunkcie b
5 sty 08:18
julia: czyli dla tego argumentu te funkcje przyjmuja te sama wartosc?
5 sty 08:19