hyuu
szasza_: Witam serdecznie, jako, że zaczyna palić mi się grunt pod nogami zwracam się do Was o pomoc.
Dostałem kilka przykładowych zadań, które przedstawiają problematykę zadań, które otrzymam na
najbliższej poprawce. Prostsze zadania przy pomocy tej strony udaje mi się obliczyć ale te
kilka nadal stanowi dla mnie problem.
1. Określ dziedzinę oraz wykonaj działania a wynik przedstaw jako iloraz wielomianów.
| x2 − 25 | | x2 + 10x + 25 | |
| : |
| |
| 3x2 − 2x | | 2 − 3x | |
| x2 | | x2 − 9 | |
| * |
| |
| x2 − x − 6 | | x2 − 3x | |
2. Rozwiąż równanie:
3. Przekształć z podanej postaci do post kanonicznej. Na ten temat niczego jasnego nie
znalazłem ani w Internecie ani w książce od matematyki.
4. Jak określić współrzędne pkt. w których wykres funkcji wymiernej przecina OY i OX oraz
wierzchołka , mając daną przykładowo funkcję:
Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za każdy przejaw pomocy!
4 sty 18:30
Basiek: To ja biorę 4−te

Zaraz ładnie rozpiszę
4 sty 18:32
Aga: Rozpiszę Ci 3 a
4 sty 18:34
kylo1303: No to ja moge sobie policzyc 1B
4 sty 18:35
Aga: | x+3 | | (x+2)+1 | | x+2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| = |
| +1. |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
4 sty 18:36
kylo1303: Dziedzina:
2−3x≠0 i x(3x−2)≠0
x≠2/3 i x≠0
| (x−5)(x+5) | | x2+10x+25 | | (x−5)(x+5) | | −(3x−2) | |
| : |
| = |
| * |
| |
| x(3x−2) | | 2−3x | | x(3x−2) | | (x+5)2 | |
| | −(x−5) | | −x+5 | |
= |
| = |
| |
| | x(x+5) | | x(x+5) | |
4 sty 18:41
kylo1303: | x2 | | (x−3)(x+3) | | x(x+3) | |
| * |
| = |
| |
| (x−3)(x+2) | | x(x−3) | | (x−3)(x+2) | |
4 sty 18:43
Eta:
W zad.3/ można też wykonać po prostu dzielenie
(x +3) : (x+2)= 1
−x −2
−−−−−
= 1 −− reszta
| | x+3 | | 1 | |
zatem: |
| = 1+ |
| |
| | x+2 | | x+2 | |
4 sty 18:44
Basiek: 4
Zacznijmy od założeń.
Mianownik≠0 , więc x+2≠0⇒x≠−2
Aby określić miejsce przecięcia z osią OY −> wiemy, że taki punkt ma współrzędne (0,y) −>
podstawiamy do wzoru x=0
| −2*0+2 | | 2 | |
| = |
| =1 więc y=1 miejsce przecięcia z osią OY (0,1) |
| 0+2 | | 2 | |
Miejsce przecięcia z osią OX −> taki pkt ma współrzędne (x,0)
postawiamy do wzoru y=0
| | −2x+2 | |
stąd: 0= |
| i wiemy, że mianownik ≠ 0, więc LICZNIK musi być równy 0. Czyli: |
| | x+2 | |
−2x+2=0=>2x=2=> x=1, y=0
miejsce przecięcia z osią OX (1,0)
A wykresem jest hiperbola, więc o jakim wierzchołku mowa

Wykres wygląda tak:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28-2x%2B2%29%2F%28x%2B2%29
4 sty 18:45
kylo1303: A Jeszcze zapomnialem o dziedzienie:
x∊R − {−2,0,3}
4 sty 18:45
Eta:
podobnie; zad3 b/
(−2x) : (x−1)= −2
2x−2
−−−−−
= −2 −−− reszta
| | −2x | | 2 | |
to: |
| = −2− |
| i Df= R\ {1} |
| | x−1 | | x−1 | |
4 sty 18:48
Basiek: Eta, jako specjalistka od wszystkiego, powiedz mi proszę, o jakim wierzchołku mowa.

Czuję się no, niedouczona
4 sty 18:49
szasza_: Witam! Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Prowadzący napisał następująco: "ustalić [...]
współrzędne wierzchołków" −− nie wiem, może mu się coś pomyliło

.
4 sty 19:23