zadania optymalizacyjne
marysia:

Z kawałka blachy w kształcie trapezu równoramiennego o polu 1,2m
2 i podstawach długości 60cm
i 140cm należy wyciąć prostokątny fragment i maksymalnym polu. jakie wymiary będzie miał
wycięty prostokąt. (jeden bok prostokąta zawiera się w części dłuższej podstawy)
4 sty 18:11
Ewka: Największe pole będzie miał prostokąt o wymiarach: jeden bok = górnej podstawie= 60 cm, a drugi
bok = wysokość trapezu = h = 2P/(a+b) = 120 cm
P prostokąta = 7200 cm2
4 sty 18:33
marysia: Ot właśnie nie. W odp jest 70cm na 105 cm.
4 sty 18:40
marysia: Ma ktoś może jakiś inny pomysł, wskazówkę?
4 sty 19:00
marysia: Bardzo proszę o pomoc.
4 sty 20:27
marysia:
4 sty 22:31