stożek
justyna_v17: Prosze o pomoc

! Jak mam to rozwiazac?

umiem część zadania zrobic ale dalsza czesc
juz nie umiem. Pomocy.
zadanie brzmi tak: przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokąny o polu 49 cm
2.
oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
25 mar 17:21
tim: Czy przekrój osiowy stożka może być trójkąt?
25 mar 17:26
Sabin: A czym innym miałby być?
25 mar 17:28
marek: Skoro ten trójkąt jest przekrojem osiowym to musi on być trójkątem rówmoraniemnnym
Pprzek = 12 l2 ⇒ l = 7√2
z tw. Pitagorasa ⇒ d2 = l2 + l2 ⇒ d = 14 ⇒ r = 7
Pole
Pc = π r * ( r − l )
Pc = π * 7 ( 7 − 7√2 )
Pc = 49 * π * ( 1 − √2 0
25 mar 17:32
marek: Ostatnia linijka to
Pc = 49 * π * ( 1 − √2 )
25 mar 17:33
tim: Oj.. Przeczytałem walca. xD
25 mar 17:34