geometria
xx: Zad.1 Wysokość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6√3 , a przekątna ściany
bocznej jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 60st. Oblicz długośc krawędzi podstawy
oraz pole całkowite tego graniastosłupa.
4 sty 17:52
Krzysiek: czyli krawędź podstawy ma długość:
a√3=6√3
czyli a=6
4 sty 18:09
xxx: a nie powinnam skorzystać z własności trójkąta 30, 60, 90?
4 sty 18:20
xxx: mógłby mi ktoś w tym pomóc, bo mam wielki z tym problem
4 sty 18:21
Krzysiek: właśnie skorzystałem, krawędź podstawy jest naprzeciwko kąta o mierze 30 stopni, a wysokość
naprzeciwko 60 stopni
więc a√3=6√3
4 sty 18:22
xxx: ok to mam długośc krawędzi podstawy.
a Pole całkowite graniastosłupa:
Pc= 2Pp + Pb
czyli:
Pb= 6 * 6 √3 = 36 √3
a Pole podstawy?
4 sty 18:43
xxx: Pole podstawy wyszło mi 18√3
Pole całkowite 144√3
mógłby mi ktos to sprawdzić? ważne
4 sty 18:57
Aga: Pp=9√3
Pb=3*6*6√3
4 sty 19:03
xxx: a moglabys mi napisac jak do tego doszlas? bo mi sie juz wyczerpaly pomysly:(
4 sty 19:04