Dane są wielomiany W(x)=2x^3-3x^2+2 i P (x)=x^3-2x^2+x+1. Rozwiaz nierownosc
Dawid: Dane są wielomiany W(x)=2x3−3x2+2 i P (x)=x3−2x2+x+1. Rozwiaz nierownosc w(x)−2P(x)≤0
Prosze o pomoc, jak to zrobic bo wogole nic nie czaje. Prosze o pomoc
4 sty 17:33
Dorotaz: W(x) − 2P(x)
2x3−3x2+2 − 2(x3−2x2+x+1) ≤0
2x3−3x2+2 −2x3+4x2−2x−2≤0
x2−2x≤0
x(x−2)≤0
x = 0 lub x = 2
x∊<0,2>
6 sty 21:41
krystek: Dorotazpopraw odpowiedź
6 sty 21:52
-:): ≤
6 sty 21:55
krystek: x∊(−∞;0>U<2;∞) juz poprawione,
6 sty 22:00
Dorotaz: dziękuję za poprawienie
6 sty 22:05
krystek: ok
6 sty 22:07