Granica
Adam: lim(x−>0) (ex−x2−1)/2x2 = ?
4 sty 17:30
Tragos: wypada chyba skorzystać z l'Hospitala
4 sty 17:33
Adam: wyszło mi −1/4 dobrze?
4 sty 17:34
Grześ: Podziel na dwie granice:
| | ex−1 | | x2 | |
lim x→0 |
| − lim x→0 |
| = |
| | 2x2 | | 2x2 | |
zajmijmy się 1. granicą:
| | ex−1 | | 0 | | ex | | 1 | |
lim x→0 |
| = |
| =[H]=lim x→0 |
| = |
| , co oznacza, że nie mamy |
| | 2x2 | | 0 | | 4x | | 0 | |
granicy dwustronnej tylko jednostronne, odpowiednio:
Wniosek: Granica obustronna nie istnieje
4 sty 17:34
Adam: Nie, nie może tak wyjść
4 sty 17:50