pomocy
mirek: | | 3x−3 | | 3x2−3 | |
POMOCY w zadaniu |
| : |
| =pomoze mi ktos |
| | 5x+10 | | 10x2−40 | |
4 sty 17:15
Basiek: Zacznij od zalożeń, to dasz radę zrobić?
| 3(x−1) | | 10(x2−4) | | 3*10*(x−1)(x−2)(x+2) | |
| * |
| = |
| =. |
| 5(x+2) | | 3(x2−1) | | 5*3(x+2)(x−1)(x+1) | |
...poskracaj, wwszystko wychodzi ładnie
4 sty 17:20
mirek: ale tam jest dzielenie a nie mnozenie czemu to odwrociłas
4 sty 17:23
Basiek: bo przy dzieleniu tak się robi... odwracasz ten drugi ułamek i zamieniasz mnożenie na dzielenie
4 sty 17:26
Basiek: Bleee * zamieniasz dzielenie na mnożenie
4 sty 17:26
4 sty 17:29
mirek: | | 30x−60 | |
czyli wynik bedzie |
| dobrze to bedzie czy jak ma byc |
| | 15x+15 | |
4 sty 17:29
Basiek: Po co znów wymnażasz przez te liczby? Skróć je! Po to Ci je powyciągałam.
4 sty 17:33
mirek: | | 10x−20 | |
czyli jak bedzie |
| tak czy inaczej |
| | 5x+5 | |
4 sty 17:35
Basiek: Jeszcze.
Patrz na mój pierwszy post:
a) 3−jki skróciłeś
b) a 5tka z 10tką?
4 sty 17:37
mirek: | | 2x−20 | |
czyli jak |
| tak czy inaczej |
| | x+5 | |
4 sty 17:39
Basiek: Inaczej

ma Ci wyjść
Skracaj
4 sty 17:40
mirek: dobra dzieki za pomoc jeszcze to tez miałem skrocic juz wiem
4 sty 17:44
Basiek: mhm
4 sty 17:45