matematykaszkolna.pl
Tożsamości trygonometryczne Lolek: Uzasadnij tożsamość: 11+cos α = 1−cos α sin2 α Czy mogę to zrobić proporcją (na krzyż)? Uczono nas raczej, aby doprowadzać prawą stronę i lewą do najprostszej postaci. Czy byłby to błąd?
4 sty 17:09
Krzysiek: a co jest po prawej stronie?
4 sty 17:10
Lolek: 1−cos α / sin2 α
4 sty 17:14
Krzysiek: to z prawej do lewej będzie łatwo dojść sin2 α =1−cos2 α =(1−cos α)(1+cosα)
4 sty 17:18
Lolek: O dzięki wielkie emotka a to czyli zrobienie tego na krzyż jest błędem?
4 sty 17:20
Eta:
 x x x x 
1+cosx= 2cos2

i 1−cosx= 2sin2

i sin2x= (2sin

*cos

)2
 2 2 2 2 
 1 
L=

x 
2cos2

2 

x 
2sin2

2 
 1 
P=

=

x x 
4sin2

*cos2

2 2 

x 
2cos2

2 

L=P
4 sty 17:20
Eta: Tak, jest błędem! Należy wykazać,że L= P ( a nie korzystać z ego ,że tak jest!)
4 sty 17:22
Basiek: Eta mnie uczono/ uczy się, że można tak zrobić na maturze przy ew. dopisku "przyjmuję, że równość jest prawdziwa" , przekształcasz no i potem albo Ci wychodzi tożsamość −> prawdziwa lub sprzeczność−> założenie było błędne
4 sty 17:23
Eta: No tak, ale brak było zapisu: "zakładam,że równość zachodzi" emotka
4 sty 17:26
Basiek: Przyznaj się, pomijasz pewne fakty z premedytacją, by uczyć ładnych nawyków matematycznych! Oż Ty niedobra.
4 sty 17:28
Grześ: mozna skorzystać z powyzszej równości i cała ją przekształcać, lecz miedzy każdym przekształceniem powinniśmy stawiać znak logiczny "⇔". Po otrzymaniu na koncu tożsamego równania, powinneś napisać komentarz: "Powołując się na prawa rachunku zdań równoważnych, skoro ta równość jest prawdziwa, to również teza jest prawdziwa" Chyba zrozumiałe? emotka Wtedy nie ma żadnych wątpliwości emotka
4 sty 17:28
Basiek: Olaboga. Przy takich kombinacjach, pisaniu wyuczonych regułek itd. to ja już wolę przekształcać L i P, bo mniej roboty. PS. Grześ ładna fraza, nawet bez liczenia czegokolwiek brzmi mądrze.
4 sty 17:30
Eta: Fajne podziękowanie dostałam od Ciebie Basiek
4 sty 17:31
Basiek: Oj tam. To komplement! Dziękuję Ci w imieniu kwiatu młodzieży polskiej za szerzenie ciężkiego kaganka oświaty. emotka A w ogóle− jak już jesteśmy tacy bleee− ZAŁOŻEŃ nie widzę
4 sty 17:34