Tożsamości trygonometryczne
Lolek: Uzasadnij tożsamość:
11+cos α = 1−cos α sin2 α
Czy mogę to zrobić proporcją (na krzyż)? Uczono nas raczej, aby doprowadzać prawą stronę i lewą
do najprostszej postaci. Czy byłby to błąd?
4 sty 17:09
Krzysiek: a co jest po prawej stronie?
4 sty 17:10
Lolek: 1−cos α / sin2 α
4 sty 17:14
Krzysiek: to z prawej do lewej będzie łatwo dojść
sin2 α =1−cos2 α =(1−cos α)(1+cosα)
4 sty 17:18
Lolek: O dzięki wielkie

a to czyli zrobienie tego na krzyż jest błędem?
4 sty 17:20
Eta:
| | x | | x | | x | | x | |
1+cosx= 2cos2 |
| i 1−cosx= 2sin2 |
| i sin2x= (2sin |
| *cos |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
L=P
4 sty 17:20
Eta:
Tak, jest błędem!
Należy wykazać,że L= P ( a nie korzystać z ego ,że tak jest!)
4 sty 17:22
Basiek: Eta mnie uczono/ uczy się, że można tak zrobić na maturze przy ew. dopisku "przyjmuję, że
równość jest prawdziwa" , przekształcasz no i potem albo Ci wychodzi tożsamość −> prawdziwa
lub sprzeczność−> założenie było błędne
4 sty 17:23
Eta:
No tak, ale brak było zapisu: "zakładam,że równość zachodzi"
4 sty 17:26
Basiek: Przyznaj się, pomijasz pewne fakty z premedytacją, by uczyć ładnych nawyków matematycznych!

Oż Ty niedobra.
4 sty 17:28
Grześ: mozna skorzystać z powyzszej równości i cała ją przekształcać, lecz miedzy każdym
przekształceniem powinniśmy stawiać znak logiczny "⇔".
Po otrzymaniu na koncu tożsamego równania, powinneś napisać komentarz: "Powołując się na prawa
rachunku zdań równoważnych, skoro ta równość jest prawdziwa, to również teza jest prawdziwa"
Chyba zrozumiałe?

Wtedy nie ma żadnych wątpliwości
4 sty 17:28
Basiek: Olaboga. Przy takich kombinacjach, pisaniu wyuczonych regułek itd. to ja już wolę przekształcać
L i P, bo mniej roboty.

PS.
Grześ ładna fraza, nawet bez liczenia czegokolwiek brzmi mądrze.
4 sty 17:30
Eta:
Fajne podziękowanie dostałam od Ciebie
Basiek
4 sty 17:31
Basiek: Oj tam.

To komplement! Dziękuję Ci w imieniu kwiatu młodzieży polskiej za szerzenie
ciężkiego kaganka oświaty.

A w ogóle− jak już jesteśmy tacy bleee− ZAŁOŻEŃ nie widzę
4 sty 17:34