graniastoslup
kaku: Przekątne graniastosłupa prawidłowego szesciokątnego mają dlugosc 15 cm i 3√21cm. oblicz
długosc krawedzi podstawy i wysokosc graniastoslupa.
4 sty 17:07
dero2005:
d =15 cm
k = 3√21 cm
m = a√3
w = 2a
⎧
d2 = w2 + h2
⎩
k2 = m2 + h2
z pierwszego
h2 = d2 − w2
(3√2)2 = 152 − (2a)2
a2 = 36
a = 6 cm
h2 = 152 − 4*62 = 81
h = 9 cm
4 sty 17:38
Danieloo: Dłuższa przekątna czyli 15cm jest przeciwprostokątną trójkąta o bokach h, 2a, 15.
Krótsza przekątna jest za to przeciwprostokątną trójkąta o bokach h, 3√21, √3a.
Dziedzina, Pitagoras i układ równań.