rozwiąż nierówność
nuna: I6−2xI − 4 ≤ 2 − I2x−8I
4 sty 16:44
krystek: 2I3−xI−6+2Ix−4I≤0/:2
I3−xI+Ix−4I≤3 m zerowe to x=3 i x=4
Rozpatrujesz
!x∊(−∞,3)
x∊<3,4)
x∊<4,∞)
4 sty 16:47
nuna: mógłbyś spr co robię źle?
1. −6+2x−4≤2+2x−8
0x≤4 (tożsamość?)
2.6−2x−4≤2+2x−8
−4x≤−8
x≥2
3.6−2x−4≤2−2x+8
0x≤8
odpowiedź ma wyjść <2;5>
4 sty 16:51
krystek: ale musisz ustalić przedziały! I6−2xI=−6x+2x dla 6−2x<0 czyli dla x∊(3,∞)
natomiast −I2x−8I=−[−(2x−8)]=2x−8 dla 2x−8<0 czyli dla x∊(−∞,4)
dlatego musisz ustalić przedziłay jak wyżej napisałam
4 sty 16:56
nuna: to dobrze, ale pisząc cyfry 1, 2 i 3 chodziło mi o to, że są to rozwiązania do konkretnych
przedziałów, w tej kolejności jak Ty napisałeś. przedziały mam ustalone, ale chodzi mi o błędy
rachunkowe lub o złą zmianę znaku.
4 sty 17:01
krystek: !1. tożsamośc dla x z jakiego przedziału
2 dla x z jakiego pezedziału
3tożsamość dla jakich x−ów Musisz teraz uwzględnić założenia dla 1. 2. 3.
4 sty 17:15
nuna: poddaje się. nawet po rozrysowani tego, nie wychodzi mi poprawnie. puszczę to zadanie jeszcze
raz, może ktoś napisze mi krok po kroku rozwiązanie. ale dzięki za pomoc : )
4 sty 18:54
xxx: rozwiąż nierówność 0> 1.4 − |2.6 − x |
14 lis 16:45