<help>
Brzemiezywych: 1.Oblicz V i Pp prostopadłościanu,którego podstawą jest prostokąt o wymiarach 8 i 9 cm ,a
długość przekątnej wynosi 17cm
2Oblicz Pc:
a)graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 2 √2 i wysokości równej 14
b)graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,w którym przekątna o długości 12 cm jest nachylona
do podstawy pod kątem 45
c)graniastosłupa prostego trójkątnego ,którego podstawa jest trójkątem prostokątnym
równoramiennym o przeciwprostokątnej długości 18 cm a przekątna największej ściany bocznej
jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 30
Błagam pomocy ; (
4 sty 16:32
dero2005:

a = 9
b = 8
D = 17
d =
√a2 + b2 =
√145
h =
√D2 − d2 =
√144 = 12 cm
V = a*b*h = 864 cm
3
Co to jest P
p?
jeśli to pole podstawy to
P
p = a*b = 72 cm
2
jeśli to pole prostopadłościanu, to
P
p = 2*a*b + 2*a*h + 2*b*h = −−−− policz
4 sty 17:49
dero2005:
zad 2a)
a = 2√2
h = 14
Pc = 3a2√3 + 6a*h = −−−−−policz
4 sty 18:30
dero2005:

D = 12 cm
h =
√D2 − d2 =
√122 − (6√2)2 =
√144 − 72 =
√72 = 6
√2
P
c = 2a
2 + 4ah = −−−− policz
4 sty 18:38
dero2005:

zad 2c)
c = 18 cm
P
c = a
2 + 2ah + c*h = −−−−−−− policz
4 sty 18:47