równania
pancia: Rozwiąż równanie:
a) x3−5x2−2x+10=0
b) −3x5+x2−2x=0
proszę bez opuszczania działań
4 sty 16:32
Tragos: a) x3 − 5x2 − 2x + 10 = 0
x2(x − 5) −2 (x − 5) = 0
(x2 − 2)(x − 5) = 0
{x − √2)(x + √2)(x − 5) = 0
x ∊ {−√2, √2, 5}
4 sty 16:34
Godzio:
x2(x − 5) − 2(x − 5) = 0
(x − 5)(x2 − 2) = 0
(x − 5)(x − √2)(x + √2) = 0
x = 5 lub x = √2 lub x = −√2
b) dobrze przepisany ?
4 sty 16:35
pancia: źle przepraszam

−3x
3+x
2+2x=0
4 sty 16:43
Tragos: b) −3x
3 + x
2 + 2x = 0
−x(3x
2 − x − 2) = 0
−x = 0 lub 3x
2 − x − 2 = 0
x = 0 lub Δ = 25
√Δ = 5
| | 1 − 5 | | −4 | | −2 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
4 sty 16:54