działania na f. trygonometrycznych
nelka: cos20o * cos40o * cos80o
tg215o + tg445o+ tg275o
4 sty 16:27
4 sty 16:44
Godzio:
Eta już na pamięć zna takie zadania
4 sty 16:45
nelka: ale jak to się liczy?
4 sty 16:47
ICSP: ile to ja już razy to rozpisywałem xD
4 sty 16:48
ICSP: | | 1 | |
pierwsze moim zdaniem to |
| |
| | 8 | |
4 sty 16:49
4 sty 16:50
Eta:
| | 1 | |
1/........ = |
| oczywista − oczywistość  |
| | 8 | |
4 sty 16:52
ICSP: oj
Godziu
2sin80
o cos80
o ≠ 2sin160

Pokój czuwa xD
4 sty 16:52
Godzio:
| | 1 | |
Jednak |
|  popatrzyłem na swoje rozwiązanie, a później na błąd |
| | 8 | |
4 sty 16:52
d: dzięki
4 sty 16:53
Eta:
No to teraz 2/ .............. podajcie rozwiązanie ( tylko nie przez "Londyn"
4 sty 16:54
Godzio: Hmm ciężko nie zahaczyć o Londyn

ale trzeba obliczać wartość tg15 lub ctg75 czy da się bez
tego

?
4 sty 17:01
ICSP: da się bez tego xD
4 sty 17:01
Godzio:
Cholipka
4 sty 17:02
Godzio:
A no tak:
Sprowadzam do wspólnego mianownika:
| sin4(15) + cos4(15) | |
| = |
| sin2(15)cos2(15) | |
| 1 − 2sin2(15)cos2(15) | |
| = |
| sin2(15)cos2(15) | |
| 4 − 2sin2(30) | | | |
| } = |
| = 16 − 2 = 14 |
| sin2(30 | | | |
14 + 1 = 15
4 sty 17:06
ICSP: Godziu ja proponuję tak :
tg2 15 + tg2 75 = (tg15 + tg75)2 − 2 = 42 − 2 = 16 − 2 = 14
14 + 1 = 15
4 sty 17:11
Eta:
A tak:
| | 2 | |
...=(tg15o+tg75o)2 −1 = ( |
| )2−1= 42−1= 15 |
| | | |
4 sty 17:11
Godzio:
Skąd niby wiesz, że to jest 4

Bo raczej wątpię, że bez wyliczenia tych wartości wiedziałeś
4 sty 17:12
Eta:
| | sin215o+cos215o | | 2 | |
tg15o+ctg15o= |
| = |
| = 4 |
| | cos15o*sin15o | | sin30o | |
4 sty 17:15
Godzio: No dobra dobra

, może ja się będę n wykład powoli zbierał
4 sty 17:17