PROblem
TOmek: | | 1 | | 1 | |
Rozwiaz równanie 7(x+ |
| )−2(x2+ |
| )=9 |
| | x | | x2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otrzymałem wielomian (nazwałem go W(x) )
W(x)=−2x
4+7x
3−9x
2+7x−2
{−2,2,−1,1}
dla W(2)=0
także dzielę ten wielomian przez (x−2) i otrzymałem
(−2x
3+3x
2−3x+1)(x−2)=w(x)
I teraz nie wiem jak rozłożyc ten wielomiam (−2x
3+3x
2−3x+1)
| | 1 | |
***dodam ,ze odpowiedzi to x=2 i x= |
| |
| | 2 | |
4 sty 16:15
Święty: Dzielniki 1: 1, −1
Dzielniki −2: −2, −1, 1, 2
Ułóż ułamki, na podstawie twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu jeden z nich jest
miejscem zerowym.
4 sty 16:24
TOmek: a skąd będę wiedział ,ze jest miejscem zerowym

Po przez podstawianie tak? Czy jest łatwiejsz
sposob?
4 sty 16:25
Godzio:
Początkowe równanie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 i podstawienie x + |
| = t mamy zatem: |
| | x2 | | x | | x | |
7t − 2(t
2 − 2) = 9
2t
2 − 7t + 5 = 0
Δ = 49 − 40 = 9
√Δ = 3
| | 1 | | 5 | | 5 | | 1 | |
x + |
| = |
| ⇒ x2 − |
| x + 1 = 0 ⇒ x1 = |
| , x = 2 |
| | x | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
x + |
| = 1 −− równanie sprzeczne |
| | x | |
Co do Ciebie, szukaj pierwiastków wymiernych
4 sty 16:29
TOmek: dziekuje
4 sty 16:36
Godzio:
Co do pytania: przez podstawienie, prościej nie znajdziesz
4 sty 16:37
TOmek: super, dzieki za ten sposob, zapamietam go
4 sty 16:40