Dziedzina i miejsce zerowe funkcji.
Kamil: Napisz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
f(x)=√|x−1|−2
4 sty 15:58
Święty: D: |x−1|−2≥0
Miejsce zerowe
|x−1|−2=0
Do dzieła!
4 sty 16:00
Tragos: Dziedzina, czyli to co pod pierwiastkiem nie może być ujemne, czyli
D:
|x−1| − 2 ≥ 0
rozwiąż taką nierówność i masz dziedzinę
miejsce zerowe funkcji, czyli szukasz takich x, które spełniają warunek f(x) = 0 i jednocześnie
należą do dziedziny, czyli
f(x) = 0 x ε D
4 sty 16:00
konrad: |x−1|−2≥0
|x−1|≥2
x−1≥2 lub x−1≤−2
x≥3 lub x≤−1
x∊(−∞,−1>u<2,∞)
x0=−1
x0=2
4 sty 16:01
Kamil: No, to dziedzina wyjdzie raz <3;nieskończoności)
a raz
<1;nieskończoności) ?
4 sty 16:05
Tragos: D = (−∞, −1> ∪ (3, +∞)
4 sty 16:07
Kamil: aaa, faktycznie.
a miejsca zerowe wyjdą raz 3 i raz −1?
4 sty 16:07
Tragos: sory oczywiście ma być
D = (−∞, −1> ∪ <3, +∞)
4 sty 16:07
Tragos: miejsca zerowe:
−1 oraz 3
4 sty 16:08
Kamil: Dzięki, nie byłem tego pewien i musiałem sprawdzić
4 sty 16:08