matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie, równania wymierne.
;):
x
Rozwiąż :
=2x−1
|x−1|
4 sty 15:54
Tragos:
zacznij od dziedziny D: |x−1| ≠ 0 potem musisz rozważyć dwa przypadki, pierwszy: { x − 1 ≥ 0
x
{
= 2x−1
x−1
drugi: { x − 1 < 0
x
{
= 2x−1
−(x−1)
pomiędzy przypadkami jest znak lub, więc bierzesz sumę obu przypadków, a na końcu uwzględniasz dziedzinę
4 sty 15:58