planimetria
maju: w trójkącie równobocznym wysokość ma 4m. Oblicz pole pierścienia utworzonego przez koło
opisane i wpisane w ten trójkąt.
25 mar 17:01
Sabin:
Ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym wylicz długość boku.
Pole takiego pierścienia wyrazi się wzorem P = πR
2 − πr
2, gdzie:
R − promień okręgu opisanego, r − wpisanego.
Wykorzystaj wzory na promienie okręgów przy podanym trójkącie równobocznym:
Dalej już prosta obliczeniówka.
25 mar 17:11
Sabin:
Albo krócej, bo są też wzory które tutaj się bardziej przydadzą
| | 2 | | 1 | |
R = |
| h, r = |
| h, gdzie h − wysokość trójkąta równobocznego. |
| | 3 | | 3 | |
Tak będzie szybciej
25 mar 17:14
maju: ok już zrobiłem... dzięki wielkie
25 mar 17:26
kacha: w trójkącie równobocznym wysokość ma 4m. Oblicz pole pierścienia utworzonego przez koło
opisane i wpisane w ten trójkąt.
25 mar 20:10
kacha: pole trojkata jest rowne 420cm,a jego jeden z bokow ma 40cm.oblicz dlugosc wysokosci
trojkata poprowadzonego do tego boku
25 mar 20:15