pomocy
mirek: | | 4 | | 2x+2 | |
pomocy w zadaniu wykonaj działania |
| * |
| = |
| | x+1 | | 8x2 | |
4 sty 15:22
Patronus: Najpierw policz dziedzinę, potem ustal wspólny mianownik i dodaj dwa ułamki
4 sty 15:24
mirek: tzn jak to mam zrobic mozesz mi pokazac jak to obliczyc
4 sty 15:26
-:): zadanie z gimnazjum ... a Ty Mu każesz dziedzinę liczyć
4 sty 15:33
mirek: pomoze mi ktos i napisze jak ma byc to napisane
4 sty 15:34
4 sty 15:36
betibr: Ps. Ja w 2 gimnazjum miałam dziedzinę
4 sty 15:36
mirek: pomoze ktos ja chce sprawdzic jak to ma byc
4 sty 15:37
4 sty 15:40
aa: przez x2 sory
4 sty 15:42
Tragos: ja to widzę mnożenie ułamków, a nie dodawanie
4 sty 15:44
aha: to są działania wymierne dla wiadomosci betibr i to nie gimnazjum
4 sty 15:46
mirek: pomoze mi ktos i napisze jak to ma wygladac
4 sty 15:48
konrad: mnożysz licznik przez licznik, a mianownik przez mianownik
4 sty 15:49
aa: | | 4 | | 2 ( x + 1 ) | |
= |
| * |
| |
| | x +1 | | 8 x 2 | |
| | 1 | |
po skróceniu wychodzi |
| |
| | x2 | |
4 sty 15:50
Tragos: ma być tak
czy
4 sty 15:50
mirek: targos ten pierwszy przykład tam jest razy i jak to ma wygladac
4 sty 15:56
mirek: 
?pomocy
4 sty 16:03
Tragos: pytam, bo ktoś tam wyżej pisał, żeby dodać ułamki, tu jak piszesz jest mnożenie, zatem
| 4 | | 2x+2 | | 4 | | 2(x+1) | | 8(x+1) | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| x+1 | | 8x2 | | x+1 | | 8x2 | | (x+1)8x2 | | x2 | |
4 sty 16:03
mirek: dzieki za pomoc
4 sty 16:11