W okrąg o promieniu 6 cm wpisano kwadrat. Oblicz pole i obwód tego kwadratu
Marta: W okrąg o promieniu 6 cm wpisano kwadrat. Oblicz pole i obwód tego kwadratu
4 sty 15:20
Mila:
r= 6
d =12 średnica, jest ona przekątną kwadrau
P□= 0,5 d ∧ d =72
a2 = 72
a = 6√2
4 sty 15:34
Klakier : Oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 6cm
13 gru 08:17
Jack: @Klakier
Srednica okregu to przekatna kwadratu czyli :
a
√2 = 2*6
| | 12 | | 12 | | 12*12 | |
Pole kwdratu = a2 = |
| * |
| = |
| = 12*6 = 72 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
13 gru 08:22