rozwiąz równania i nierówności
gosia:
a) 4x2 = 644x−5
b) 3−x2 * 9x+1 > 3−6
4 sty 15:17
Patronus:
a) 4x2 = 43*4x5
x2 = 12x5
x2 − 12x5 = 0
x2 ( 1−x3) = 0
4 sty 15:20
Patronus:
b) też podobnie zamień sobie 9 na 3
2 i działaj na potęgach
4 sty 15:21
gosia: mam pytanie do patronus prosiła bym jeszcze o rozwiązanie przykładu b bo nie rozumie tego
4 sty 15:34
konrad:
3−x2*32x+2>3−6
3−x2+2x+2>3−6
−x2+2x+2>−6
−x2+2x+8>0
−x2+4x−2x+8>0
−x(x−4)−2(x−4)>0
−(x+2)(x−4)>0
x∊(−2,4)
4 sty 16:08
konrad: pierwsze zadanie tak w ogóle nie jest rozwiązane do końca, wiesz o tym?
4 sty 16:11