Zadanka
Grześ:
Zad.
7.137
Ω − wybór 3 osób z 25
A − zd. polegające na wylosowaniu co najmniej jednego chłopca
A' − zd. polegajace na wylosowaniu samych dziewczyn
| | | | 23*24*25 | |
|Ω|=C253= | = |
| =2300 |
| | | 1*2*3 | |
| | | | 18*19*20 | |
|A'|=C203= | = |
| =1140 |
| | | 1*2*3 | |
| | 1140 | | 57 | | 58 | |
P(A)=1− |
| =1− |
| = |
| |
| | 2300 | | 115 | | 115 | |
Zad
7.138
Ω − wylosowanie trzech cyfr, spośród 9 Ω={1,2,3,4,5,6,7,8,9}
A − zd. polegajace na wylosowaniu trzech cyfr, których suma jest parzysta
( możliwosci to: P+P+P ; P+NP+NP )
|A|=C
43+C
41*C
52=4+4*10=44
Zad
7.139
Ω − wylosowanie 2 sztuk towaru spośród 50
I partia towaru − 2 sztuki wadliwe, 48 dobrych
A − zd. polegające na wylosowaniu jednej lub dwóch sztuk wadliwych
II partia towaru − 35 sztuk wadliwych, 15 dobrych
B − zd. polegajace na wylosowaniu dwóch sztuk dobrych
| | | | 49*50 | |
|Ω| = C502= | = |
| =1225 |
| | | 1*2 | |
|A| = C
21*C
481+C
22=2*48+1=97
P(B)>P(A)
Zad.
7.140
Ω − wylosowanie 2 sztuk towaru spośród 60
I partia towaru − 3 sztuki wadliwe, 57 dobrych
A − zd. polegające wylosowaniu jednej lub dwóch sztuk wadliwych
II partia towaru − 39 sztuk wadliwych, 21 dobrych
B − zd. polegajace na wylosowaniu dwóch sztuk dobrych
| | | | 58*59*60 | |
|Ω| = C602= | = |
| =34220 |
| | | 1*2*3 | |
|A| = C
31*C
572+C
32*C
571+C
33=3*1596+171+1=4960
| | | | 19*20*21 | |
|B|= C213= | = |
| =1330 |
| | | 1*2*3 | |
P(A)>P(B)
Zad
7.141
Ω − losowanie 2 losów sposród n
A − zd. polegające na wylosowaniu 2 losów wygrywajacych sposród 6 znajdujacych się
z warunków w zadaniu: n≥6 ⋀ n∊N
+
| 15 | | 1 | |
| > |
| / * (n−1)n , bo jest to wyrażenie nieujemne |
| | 3 | |
n(n−1)<90
n
2−n−90<0
(n−10)(n+9)<0
n∊(−9,10), lecz z warunków w zadaniu:
n∊{6,7,8,9}
Zad
7.142
x − liczba kul białych
Ω − wylosowanie dwóch kul sposród 9
A − zd. polegające na wylosowaniu dwóch kul tego samego koloru
B − zd. polegające na wylosowaniu dwóch kul różnego koloru
P(A)=P(B), co jest równoważne:
|A|=|B|
| | (x−1)x | | (9−x)(8−x) | |
|A|=Cx2+C9−x2= |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
|B|=C
x1*C
9−x1 = x(9−x)
| (x−1)x | | (9−x)(8−x) | |
| + |
| =x(9−x) / *2 |
| 2 | | 2 | |
(x−1)x+(9−x)(8−x)=2x(9−x)
x
2−x+x
2−17x+72=18x−2x
2
4x
2−36x+72=0
x
2−9x+18=0
(x−3)(x−6)=0
x=3 lub x=6
Zad
7.143
x − liczba kul białych x≥2 ⋀ x∊N
+
Ω − wylosowanie dwóch kul spośród (x+1) kul
A − zd. polegające na wylosowaniu dwóch kul białych
| x−1 | | 2 | |
| = |
| , z proporcji: |
| x+1 | | 3 | |
3x−3=2x+2
x=5
Zad
7.144
Ω − 6 pasażerów wsiada losowo do 3 wagonów
A − zd. polegające na tym, że wszyscy pasazerowie wsiadają do jednego wagonu
B − zd. polegające na tym, że pasazerowie wsiadą do
dokładnie 2 wagonów
|Ω|=W
36=3
6=729
|A|=C
31=3
|B|=C
32(W
26−2)=3*(2
6−2)=3*62=186
Zad
7.145
Ω − 5 pasazerów wsiada do 3 wagonów
A − zd. polegajace na tym, że pasazerowie wsiadają, zostawiajac przynajmniej jeden wagon pusty
|Ω|=W
35=3
5=243
|A|=C
32*(W
25−2)+C
31=3(32−2)+3=93