Funkcje trygonometryczne.
Hiromi_Ise: Przekształć do najprostszej postaci wyrażenie:
b) sin(α − π)
4 sty 14:53
4 sty 14:57
Hiromi_Ise: znam te wzory na pamięć, ale nie wiem jak je użyć w tym przypadku. Jakaś wskazówka?
4 sty 15:03
Patronus: tangens jest nieparzysty czyli f(−x) = −f(x) ⇒ f(x) = −f(−x)
| | 3π | | 3π | | 3π | |
czyli tg(α− |
| ) = −tg(−α+ |
| ) = −tg( |
| − a) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 sty 15:08
Patronus: sinus tez jest nieparzysty
4 sty 15:09
Hiromi_Ise: ok, dziękuję. Chyba już to łapię
4 sty 15:15