matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczy mi ktoś całkę. Bardzo proszę o pomoc.
wojtek:
1
całka
dx
3−7x
4 sty 14:44
Patronus:
ln(3−7x)
−
+ C
7
4 sty 14:49
wojtek:
a mógłbyś mi to rozpisać
4 sty 14:59
Grześ:
to jest prawie, że całkowanie bezpośrednie, jak nie widzisz tego, to zrób podstawienie: t=3−7x
1
dt=−7dx ⇒ dx=−
dt, wtedy:
7
1
1
1
1
1
1
∫ −
dt = −
∫
dt = −
ln|t|=−
ln|(3−7x)|+C
7
t
7
t
7
7
4 sty 15:17