matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jaką część okręgu stanowi łuk?
Mano13:
Mam problem z zadaniem...
Wyraz w procentach( z dokładnością do 1 %), jaką część okręgu stanowi łuk okręgu o promieniu r, jeśli długość łuku jest równa l:
r= 3 cm, l= π cm
r=π cm , l = π
2
cm
Pomożecie
25 mar 16:52
tim:
Obwód = 2πr = 6π Łuk = π Stosunek:
ŁUK
π
1
=
=
= 16,67%
OBWÓD
6π
6
Odp: Łuk stawowi 17% okręgu.
25 mar 17:51
tim:
Spróbuj drugie.
25 mar 17:52
cki:
10 kwi 12:27