Oblicz !
Roksa: Oblicz średnią arytmetyczną . medianę i dominatę danych liczb.
a) 5,4,3,2,4,3,5,4
b) 9,12,9,12,7,9,94,8,20
c) 8,8,1,3,4,6,1,6,8
d) 4,16,13,5,7,16,15,4
Proszę o pomoc.
4 sty 14:41
Gustlik: Mediana to wartość środkowa, jeżeli szereg zawiera nieparzystą ilość danych, medianą jest
liczba stojąca w środku szeregu. Jeżeli szereg zawiera parzystą liczbę danych, medianą jest
średnia arytmetyczna dwóch liczb stojących najblizej środka szeregu. Tylko dane w szeregu
muszą być
UPORZĄDKOWANE ROSNĄCO
!
Np.
a)2, 3, 3,
4, 4, 4, 5, 5
| | 2+3+3+4+4+4+5+5 | |
śr(x)= |
| =3,75 |
| | 8 | |
b) 9,12,9,12,7,9,94,8,20
7, 8, 9, 9,
9, 12, 12, 20, 94
M=9
| | 7+8+9+9+9+12+12+20+94 | |
śr(x)= |
| =20 |
| | 9 | |
c) i d) spróbuj sama.
4 sty 14:52