matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo -> rzut kostką sześcienną
Ana:
Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A − suma wyrzuconych oczek jest równa 4,6 lub 8 B − za każdym razem otrzymano inną liczbę nieparzystą
4 sty 13:44
Patronus:
|Ω| = 36 A= {(1,3),(2,2),(3,1),(1,5),(2,4),(3,3),(4,2),(5,1), (2,6), (3,5), (4,4), (5,3), (6,2)} |A| = 13
13
P(A) =
36
B = {(1,3),(1,5),(3,1),(3,5),(5,1),(5,3)} |B| = 6
6
P(B) =
36
4 sty 14:47