calki nieoznaczone
tomasz: całki
mógłby ktoś powiedzieć czy dobrze zrobiłem podstawienie?
całka: ∫ x√x − 1dx
moje podstawienie:
t = √x− 1, x − 1 = t2
x = t2 − 1
dx = dt
4 sty 13:18
tomasz: ktokolwiek?
4 sty 13:42
eternity: Nie.
Pod koniec
dx=2tdt
4 sty 13:46
tomasz: mógłbyś wyjaśnić skąd 2tdt się wzięło?
4 sty 13:50
gwiazda: bo tam jest liczona pochodna po t jeszcze i masz :
∫(t
2−1)*t*2tdt rozumiesz?
4 sty 15:00
tomasz: x = t2 − 1 z tego jest liczona pochodna?
4 sty 15:19
Grześ: dokładnie
4 sty 15:20
tomasz: i wszystko jasne, i wyniki wychodzą normalne jak w odpowiedziach heh, dzięki
4 sty 15:25
4 sty 15:35
tomasz: Mam całkę
co mam podstawić za t? trochę się męczę nad tym przykładem i nie mogę nic wymyślić..
4 sty 19:14
4 sty 19:19
tomasz: Może ktoś powiedzieć gdzie zrobiłem błąd?
∫ sinhx cosh
5x dx
podstawienie:
t = coshx
dt = −sinhxdx
−dt = sinhxdx
Problem w tym, że w odpowiedziach nie ma minusa.
5 sty 14:21
Krzysiek: (coshx)' =sinhx
5 sty 14:24
tomasz: Czym w takim razie jest 'h'? Bo wg. wzorów sinus jest ujemny?
5 sty 14:27
Krzysiek: a to ty masz tam cosx czy coshx ?
tzn zwykły cosinus czy cosinus hiberboliczny?
5 sty 14:31
tomasz: hiperboliczny..
ale nie ogarniam czym jest ten hiperboliczny..
5 sty 14:33
5 sty 14:34
tomasz: dzięki, dobrze wiedzieć na przyszłość!
5 sty 14:37
tomasz: całkę:
| | dx | | exdx | |
∫ |
| mogę zamienić do takiej postaci? : ∫ |
| |
| | 1 + e−x | | ex + 1 | |
5 sty 15:24
Krzysiek: tak
5 sty 15:35
gwiazda: Tak

Zawsze kombinowac należy
5 sty 15:36
tomasz: jak rozwalić taką całeczke? :
7 sty 16:51
gwiazda: x
3+1= robzbij na pierwiastki i potem A , B C będziesz mieć u góry i układ 3 równań
7 sty 16:53
ZKS:
Rozkład na ułamki proste.
7 sty 16:54
gwiazda: | | A | | Bx+C | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x+1 | | x2−x+1 | |
I na krzyż i rozwiązać układ.
7 sty 16:56
tomasz: nawet na kserówkach nie mam tych A B C, dam sobie siana z tym przykładem
7 sty 17:04