matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to policzyć?
Gosia:
1
lim
1−x
2
x→1
4 sty 13:08
addios:
0
1
1
..
= lim x→1
=
0
1
−x
2
(1+
)
x
2
2
4 sty 15:09
Grześ:
1
niestety, ale tuaj nie masz wyrazenia nieoznaczonego, tylko:
, czyli wtedy liczymy
0
granice jednostronne:
1
1
0
lim
=
=
=+
∞
1−x
2
1−1
−
0
+
x→1
−
1
1
0
lim
=
=
=−
∞
1−x
2
1−1
+
0
−
x→1
+
Granice jednostronne istnieją, lecz granica dwustronna w tym punkcie nie istnieje. Zrozumiałe?
4 sty 15:12
betibr:
https://matematykaszkolna.pl/forum/119649.html
pomocy mam 10 minutek poszę
4 sty 15:13
addios:
1
−
zjadłem minusa
2
4 sty 15:13
addios:
hm, wtopa. Grześ ma racje
4 sty 15:14