matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź wzór funkcji liniowej, przechodzącej przez punkty:
Ania:
A=(2,1), B=(−2,−3)
4 sty 13:05
Gustlik:
y
B
−y
A
−3−1
−4
a=
=
=
=1
x
B
−x
A
−2−2
−4
y=x+b 1=2+b 1−2=b b=−1 Odp: y=x−1
4 sty 14:17