pole graniastosłupa
ania 18: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym wszystkie krawędzie są tej samej długosci, suma
krawędzi wynosi 90. wtedy pole powierzchni całkowitej ma wynieśc 300+50√3
proszę niech ktoś mi to rozpiszę , bo nie wiem z jak to rozgryźć żeby to zrozumieć
4 sty 12:47
krystek: Pc to pole 4 trójkatów równobocznych
pc=4*PΔ(równobocznego)
natomiast suma krawędzi =90 czyli 6a=90 i liczysz dalej!
4 sty 12:54
ania 18: dzięki za podpowiedź ale dalej nic
4 sty 13:03
krystek: Czego nie wiesz , a co masz obliczyć?
4 sty 13:10
krystek: O przepraszam −to ma być graniastosłup a ja ostrosłup rozprac.
4 sty 13:11
krystek: suma krawedzi to 9a=90
a=10
P
c=2*P
Δ(równobocznego)+3*P
kwadratu
P
c= 50
√3+300
4 sty 13:15
ania 18: tam mam podaną gotową odpowiedź tylko nie wiem jak to rozpisac
4 sty 13:16
ania 18: dzięki teraz to przemyśle
4 sty 13:16
krystek:
4 sty 13:18