graniastosłup
Mateusz: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy a = 4 cm. Oblicz
pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeżeli przekątna tej bryły
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α = 60°.
25 mar 16:42
Mickej: narysuj sobie wszystkie potrzebne rzeczy i oznacz je kolejno
a− krawędź podstawy
p− przekątna podstawy
q −przekątna graniastosłupa
b−krawędz boczna
p=a
√2 bo jest to przekątna kwadratu
q
2=p
2+b
2 podstaw do wszystkiego i wylicz
25 mar 16:56
Mateusz: wysokosci graniastosłupa wszyła mi 6√6
25 mar 17:00
Mateusz: tgα 60=
√3 h
_______ = ________
1 6√2
25 mar 17:03