matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia wymierne
Kate:
Proszę o pomoc, ciągle gdzieś popełniam błąd
4 sty 12:04
think:
x
2x − 25
x
2x − 25
+
=
+
=
5 − x
x
2
− 7x + 10
5 − x
(2 − x)(5 − x)
x
(2 − x)
2x − 25
*
+
=
5 − x
(2 − x)
(2 − x)(5 − x)
x(2 − x) + (2x − 25)
= ...
(2 − x)(5 − x)
4 sty 12:51