Błagam pomocy !!
Zuzia : zadanie 1.
Dane są funkcje f(x)=x2−2x+7 i g(x)=2x2−12x+16.
a) Sprawdz czy dla argumentu 3−pierwiastek z 5 wartość funkcji f lub funkcji g jest liczbą
całkowitą.
b) Znajdz te argumenty dla których wartość funkcji f są większe od wartości funkcji g.
c) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołki parabol będących wykresami funkcji
f i g.
Zadanie 2.
funkcja f i g określone są wzorami f(x)=2x2+6x+c, g(x)=−x2+bx−25. Funkcja f ma jedno miejsce
zerowe, a g osiaga najwieksza wartość dla argumentu 5
a) oblicz współczynnik b i c
b)rozwiaz nierówność f(−x)+4*g(x)≥0
4 sty 11:57
-:):
1)
a ... banał
b ... zapisz nierówność i ją rozwiąż
c ...
Wynacz punkty będące wierzchołkami parabole
| | −b | | −Δ | |
xw= |
| ... yw ... z równania funkcji albo |
|
|
| | 2a | | 4a | |
i napisz równanie prostej przez dwa punkty −
4 sty 12:09