Funkcja dwóch zmiennych z parametrem
M: Dla jakiej wartości parametru a∊R funkcja f(x,y)=ax3 +xy +y2 osiąga minimum lokalne w punkcie
(2, −1)?
Czy istnieje taka wartość parametru a, dla której punkt (0,0) jest punktem ekstremalnym?
Znam te założenia, że fx' = o i fy' = 0 to otrzymamy x0 i y0
H(x,y)=fxx'' * fyy'' − (fxy'')2
H(x0,y0)>0 ekstremum
fxx''(x0,y0)>0 minimum
fxx''(x0,y0)<0 maksimum
Jednak nie potrafię wykorzystać tego w praktyce. Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienia. Dziękuję.
4 sty 11:31
hwdtel i Zen64 i pszczólka:
nie radzisz sobie ,bo reprezentujesz infantylną w swej istocie orientację społeczną,
choć przynoszącą dorażne zyski."pierdol w trąbę" studiującego Gruzina Goridze
Może mógłbym ci to bliżej wyjaśnić ,ale po co skoro sam(a)
lepiej wiesz i inteligencją bijesz mnie na głowę,a udajesz półgłówka szczebiocącego
jako ten słowik(kląsającego ściślej)
a=112,H(2;−1)=1>0 f"xx(2;−1)=2>0 Idzie nowe?
4 sty 12:37
M: Niesamowity monolog z niesamowitym przesłaniem, jestem pod wrażeniem kultury, poziomu i
kreatywności, którą dodatkowo manifestujesz swoim nickiem−.− tak 3maj
4 sty 13:36