Roki: w 210 kilogramach nasion zanieczyszczenia stanowia 8%. Ile kg zanieczyszczen nalezy
usunąc, aby nasiona zawierały 3,4% zanieczyszczeń?
28 kwi 11:42
poi: spróbuj z proporcji może

210kg/8%=x/3,4%
x=(3,4%*210)/8%
skracasz procenty
x=89,25kg
28 kwi 12:08
Sitta: 210 * 8% - x*100% = (210 -x)*3,4 %
x=10 kg
28 kwi 12:14
Sitta: re. poi
W 210 kg nasion jest 8% zanieczyszczeń - 8% z 210 = 16,8 kg!
Nie można więc z tego zabrać 89,25 kg.
28 kwi 12:19
Roki: sitta twoje odpowiedz mi sie zgadza dziekuje Ci bardzo

a poi dziekuje za dobre checi
28 kwi 13:02