asd
ralfi: dane jest wyrazenie (x−1)
3−(x+2)
3
a)doprowadz wyrazenie do najprostszej postaci
b)wykaz ze dla kazdej liczby calkowitej x wartosc tego wyrazenia jest liczba calkowita ujemna
podzielna przez 9
| | 1 | | 1 | |
c) oblicz wartosc wyrazenia dla x=(( |
| )do potegi |
| |
| | 27 | | 3 | |
4 sty 10:14
krystek: zastosuj wzór a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
4 sty 10:23
4 sty 10:25
ralfi: do ktorego sa te drugie dzialania?
4 sty 18:29
Aga: krystek, nie lepiej (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3?
4 sty 18:41
ralfi: pierwszy dobry ale drugi podpunkt kto umie?
4 sty 18:59
Basiek: 2) Jak sobie porozpisujesz to wyjdzie Ci równanie kwadratowe −9x2−9x−9=0
czyli −x2−x−1=0 Δ<0, brak miejsc zerowych , współczynnik a<0−> ramiona skierowane ku dołowi.
Wyrażenie nie przyjmuje wartości dodatnich dla x∊R.
4 sty 19:05
ralfi: czyli jak sobie to mam rozpisac?
4 sty 19:21
Aga: −9 wyłącz przed nawias
−9(x2+x+1)<0 , bo −9 <0 i x2+x+1>0
Liczba jest podzielna przez 9, gdyż jeden z czynników jest podzielny przez 9.
4 sty 19:27
ralfi: dlaczego −9 a nie 9?
4 sty 19:51
ralfi: hmm ok −9 wstawilas bo jest podzielne przez 9 ale cos mi sie nie zgadza najpier piszesz =
a potem znaki < >
4 sty 19:56