wyznacz
ania: wyznacz A∪B,A∩B,A↖B,B↖A wiedząc,że: A={−3,−2,0,3,4,6,8,9} i B={−1,0,1,2,4,7,8,9}
4 sty 09:50
krystek: AUB= złaczenie wszystkiego
A∩B = wypisujesz wspólne występujące w jednym i drugim zbiorze
A\B = wypisujesz wszystkie ze zb. A ,które nie są w B
4 sty 09:54
Gustlik: Najlepiej zacznij od zaznaczenia wspóllych elementów, czyli tych, które powtarzają się w obu
zbiorach, będzie przejrzyściej, np:
A={−3,−2,0,3,4,6,8,9} i B={−1,0,1,2,4,7,8,9}
AUB={−3,−2,−1,0,1,2,3,4,6,7,8,9} ← wypisujemy wszystkie elementy A i B, a
te powtarzające się (wspólne) uwzględniamy tylko JEDEN RAZ,
A∩B={0,4,8,9} wypisujemy elementy wspólne (te zaznaczone)
A\B={−3,−2,3,6} ← niezaznaczone elementy zb. A
B\A=B={−1,1,2,7} ← niezaznaczone elementy zb. B
4 sty 14:38