vgh
lola14: dane sa wyrazenia 1−x
2 + 10xy − y
2
a)stosujac wzory skroconego mnozenia rozloz wyrazenia na czynniki
| | 2 | |
b) oblicz wartosc wyrazenia dla x= (4√16 − 3 )−1 oraz y= (5√5)− |
| |
| | 3 | |
4 sty 09:19
krystek: Sprawdź czy dobrze zapisałaś ? √16? i 10xy?
4 sty 09:25
lola14: a no tak blad
1−x
2+10xy−25y
2
| | 2 | |
x=(4√16−3)√−1 oraz y=(5√5)do potegi − |
| |
| | 3 | |
4 sty 09:30
lola14: jeszcze jedna poprawka w b)
x=(
4√16−3)
−1
| | 2 | |
oraz y= (5√5 ) do potegi − |
| |
| | 3 | |
4 sty 09:32
4 sty 09:33
krystek: I co nie liczysz?
4 sty 09:50
malpka: licze zaraz oblicze
4 sty 09:58
malpka: (1+(x−5y))(1−(x−5y))
4 sty 10:01
lola14: (1+(x−5y))(1−(x−5y))
4 sty 10:01
lola14: jesli opuszcze nawiasy to znaki zamieniam na przeciwne?
4 sty 10:02
lola14: podpunkt b jest dla mnie za trudny pomoz
4 sty 10:03
krystek: Jeżeli przed nawiasem jest" − "
4 sty 10:03
lola14: czyli tylko w drugim nawiasie
4 sty 10:08
krystek: 4√16=4√24=2 stad x=(2−3)−1=−1
4 sty 10:17
krystek: | | 1 | |
natomiast 5√5=5*51/2=53/2 stad y=53/2*(−2/3)= |
| |
| | 5 | |
4 sty 10:20
lola14: dzieki
4 sty 18:40