pomoze ktos????
aniajozek: | | cosα−sinα | |
oblicz wartosc wyrazenia |
| |
| | sinα | |
jezeli wiadomo ze tgα=2
4 sty 07:23
wik_gg8947201: ctgα−1= 1/tgα −1
1/2−1=−1/2
4 sty 08:14
aniajozek: hmm nic o ctg nie mialam podane
4 sty 08:33
aniajozek: niec z tego nie rozumiem:(
4 sty 08:36
aniajozek: wik pomozesz dlaczego tak napisalas?
4 sty 09:05
wik_gg8947201: podzielilem kazdy wyraz przez sinα
4 sty 09:37
wik_gg8947201: jak chcecie, to wylicz ze wzorow osobno
sinα/cosα=2 i
sin2α+cos2α=1 przy zalozeniu, ze sa to katy ostre
4 sty 09:43
JAA: | cosx−sinx | | cosx | | sinx | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| =ctgx−1= |
| −1= |
| −1=... |
| sinx | | sinx | | sinx | | tgx | | 2 | |
4 sty 09:43
lola14: teraz rozumiem czuli wychodzi −0,5
4 sty 09:55