matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dwumian newtona
rafał:
Wyznacz wyraz stały w rozwinięciu Newtona (1/x+2
3
√
x
)
12
4 sty 00:12
ZKS:
x
−n
* x
12 − 1/3 * n
= x
−n − 1/3 * n + 12
4
−
n + 12 = 0 ⇒ n = 9
3
12
9
* 2
9
4 sty 00:32