przebieg zmienności funkcji
kajka: mam funkcję y= x3−x2−x+1
wyznaczyłam miejsca zerowe 1 i −1
wyliczyłam , że funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta
pierwsza pochodna to y`= 3x2−2x−1− miejca zer. poch. to −1/3 oraz 1
funkcja jest rosnąca od minus niesk. do 1/3 oraz od 1 do niesk. a malejąca od−1/3 do 1
extremum f max= 1 i 7/27 f min to 0
druga pochodna y``= 6x−2 a miejsce zerowe to 1/3
f.jest wypukła 1/3 , niesk a wklęsła −niesk , 1/3
punkt przegięcia −16/27
czy to jest OK?
jak powinien wyglądać wykres tej funkcji?
4 sty 00:01