Kombinatoryka
Forest: Koloniści mogą ustawić się parami na 380 sposobów. Ilu jest kolonistów?
3 sty 23:54
4 sty 00:00
Forest: Do tego doszedłem sam, w tym problem ... że dalej nie umiem nic zdziałać. Nie proszę o
rozwiązanie. Mógłby ktoś to wytłumaczyć?
4 sty 00:09
Krzych: To źle doszedłeś, bo to równanie nie ma żadnego naturalnego rozwiązania zaś n musi być liczbą
naturalną. Ten dwumian Newtona to liczba sposobów wybrania jednej pary osób spośród n osób.
Oczywistym jest, że na dużo więcej sposobów można wybrać 2 kolonistów z n niż ustawić
wszystkich w pary, bo kiedy ustawiamy wszystkich w pary to najpierw z n osób losujemy 2 i
ustawiamy pierwszą parę, potem z n−2 osób losujemy następne 2 i ustawiamy drugą parę, potem z
n−4 następne 2 i mamy następną parę. Postaram się nad tym pomyśleć, ale wygląda na strasznie
skomplikowane. Mógłbyś powiedzieć jaka powinna wyjść odpowiedź?
4 sty 00:20
Krzych: A i jeszcze jedno. Zastanawiam się czy wolno nam chociaż założyć, że n jest liczbą parzystą. Bo
przecież jak mamy na przykład 17 dzieci w przedszkolu to też można ich na ileś tam sposobów
ustawić w pary i wtedy jeszcze trzeba wylosować, które dziecko nie będzie miało pary.
4 sty 00:23
4 sty 00:25
Krzych: No to w takim razie jest straszna nieścisłość w treści zadania, bo na przykład ja to
zrozumiałem ZUPEŁNIE inaczej. Co to znaczy ustawić się parami?Bo według mnie to ustawić
wszystkich n ludzi w pary, więc jak na przykład mamy 8 osób to można te osoby zgodnie z tym co
napisałem powyżej ustawić parami na:
4 sty 00:31
Eta:
rozwiąż to równanie
n(n−1)= 380 , n −−− ilość kolonistów n€N+
bo kolonista wybiera do pary jednego z n−1 kolonistów( bo sam ze sobą nie tworzy pary)
4 sty 00:33
gdgfdgfd: nie mozesz 8 osob ustawic na 2520 sposobów bo to wariacja bez powtórzeń.
masz dwuwyrazowy element, a 8 ludzi czyli na pierwszym miejsuc w parze mozesz posadzic 8 ludzi
a na drugim juz tylko 7, a 8 razy 7= 56 czyli tyle jest sposobów. analogicznie jeżeli masz 380
ludzi to masz 20 razy 19.
4 sty 00:57
Krzych: Ale mówisz tutaj o ustawieniu 2 ludzi w pare. A ja mówię o ustawieniu wszystkich ludzi w pary.
Z 8 osób mogę utworzyć JEDNĄ parę na 56 sposobów jeśli kolejność ma znaczenie, a jeśli nie ma
to na 28. Ale wszystkie 8 osób poustawiać w pary mogę już na 2520 sposobów. Ty z n ludzi
trorzysz jedną parę, a ja mówię o stworzeniu z n ludzi n2 par i w ten właśnie sposób
zrozumiałem to zadanie.
4 sty 01:29
Godzio:
Coś mi się pokaszaniło
4 sty 01:37
Mila:
n∧(n−1) =380
para − oznacza uporządkowaną dwójkę elementów
4 sty 15:23